Ψυχιατρική είναι μια ειδικότητα της ιατρικής επιστήμης, η οποία ασχολείται με την μελέτη του ανθρώπινου νου, μέσα από τις διανοητικές λειτουργίες. Τη διάθεση, το συναίσθημα, την ομιλία, την μνήμη, τον προσανατολισμό, τη συγκέντρωση προσοχής, τη σκέψη, την αντίληψη, την κρίση, την αφαιρετική ικανότητα, τη γλώσσα(ανάγνωση, γραφή),την ψυχοκινητική δραστηριότητα. Διαταραχή σε κάποια από αυτές τις λειτουργίες, καταλήγει σε ψυχική ασθένεια , όπου αντιμετωπίζονται θεραπευτικά από την ψυχιατρική.
Ο Ψυχίατρος είναι μόνο για τους τρελούς;
Δυστυχώς ακόμα στις μέρες μας κάποιοι άνθρωποι έχουν πλήρη άγνοια σε ότι αφορά την ψυχική νόσο. Ο Ψυχίατρος δεν είναι μόνο για τους ασθενείς με τα βαριά νοσήματα τα οποία χρειάζονται ενδεχομένως και νοσηλεία. Είναι εξιδεικευμένος σε πάσης φύσεως θέματα ψυχικής υγείας. Σε αυτόν απευθύνεστε για θέματα της καθημερινότητας (ανησυχία, διαχείριση θυμού, άγχος, κατάθλιψη κ.τ.λ.), και όχι σε Νευρολόγο ή Παθολόγο. Ο Ψυχίατρος είναι αυτός που θα βάλει τη σωστή διάγνωση και θα κρίνει πια θεραπευτική προσέγγιση ταιριάζει στον καθένα διαφορετικά, εξατομικευμένα.
Θα με αποδοκιμάζουν οι άλλοι για το ότι επισκέπτομαι Ψυχίατρο;
Η επίσκεψη σε ένα Ψυχίατρο είναι όπως σε κάθε άλλο ιατρό διαφορετικής ειδικότητας. Όπως σε ένα κρυολόγημα πηγαίνεις σε ένα Παθολόγο και σου δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα το αντιμετωπίσεις. Όπως ,επίσης πηγαίνεις στον Υπερτασιολόγο για επανεξέταση και ρύθμιση της φαρμακευτικής σου αγωγής. Έτσι και στον Ψυχίατρο. Αλλάζει η περιοχή που πάσχει κάθε φορά. Για αυτό υπάρχουν και διαφορετικές ειδικότητες.
Αν πάω σε Ψυχίατρο θα αποφασίζει αυτός αντί για εμένα;
Ο Ψυχίατρος δεν έχει καθοδηγητικό ρόλο και δεν αποφασίζει αυτός για τη ζωή σας. Βοηθάει να καταλάβεις τις νευρωτικές διαδικασίες που σου συμβαίνουν μέσα από τον μαθημένο τρόπο ζωή σου, τα διλλήματα , τις παγίδες και τις εμπλοκές που σε καθηλώνουν και δεν μπορείς να ολοκληρώσεις τους στόχους σου. Με τη βοήθεια του ψυχιάτρου παρέχεται η δυνατότητα στον θεραπευόμενο να γνωρίσει τον εαυτό του και να λάβει ο ίδιος αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του.
Χρειάζομαι Ψυχίατρο για να συζητήσω τα προβλήματά μου αφού έχω πολλούς φίλους;
Ο Ψυχίατρος δεν είναι φίλος μας. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον φίλο μας. Στόχος του είναι μέσα από το ατομικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της παιδικής ηλικίας, αλλά και της σεξουαλικής ζωής, του κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις να κατανοήσει και να βρει τι είναι δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά σου. Κατανοεί τον εσωτερικό σου κόσμο , τις ασυνείδητες συγκρούσεις, τους φόβους σου, τις ανασφάλειές σου. Σε βοηθάει να τα κατανοήσεις και εσύ και να βρεις τρόπους να αλλάξεις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που σε στεναχωρούν και σε αγχώνουν.
Αν επισκεφθώ Ψυχίατρο θα μου δώσει φάρμακα:
Τα ψυχιατρικά φάρμακα έχουν σαφείς ενδείξεις και για συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές με ιδιαίτερη βαρύτητα. Εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον Ιατρό η φαρμακευτική παρέμβαση, και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενή, προχωρούμε στην εφαρμογή της. Αυτό σημαίνει ότι η επίσκεψη στον ψυχίατρο δε συνεπάγεται με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Μπορώ να ξεπεράσω το πρόβλημά μου χωρίς να λάβω φαρμακευτική αγωγή;
Αληθεύει ότι κάποιες ψυχιατρικές διαταραχές μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με τη ψυχοθεραπεία. Όταν η διαταραχή είναι περισσότερο σοβαρή τότε λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται ως συμπλήρωμα της ψυχοθεραπείας, αλλά άλλες φορές αντιμετωπίζετε η νόσος μόνο με τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.
Πόσο επικίνδυνα είναι τα Ψυχιατρικά φάρμακα;
Με την επίβλεψη του ψυχίατρο, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε το φάρμακο. Επικίνδυνο είναι αν αφήσεις μια νόσο αθεράπευτη χωρίς την αγωγή που χρειάζεται, όπως η κατάθλιψη όπου τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι πολύ πιο ασφαλή απ’ ό,τι η ίδια η κατάθλιψη, η οποία αν δε θεραπευτεί, μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία – σε περίπτωση αυτοκτονίας.
Τα φάρμακα σε κάνουν φυτό;
Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να προκληθεί καταστολή η οποία είναι συνήθως ήπια και παροδική.
Τα ψυχιατρικά φάρμακα, θα με κάνουν να νιώθω διαφορετικά;
Ναι, διότι μετά την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και την προσωπική δουλειά με τον εαυτό σας θα νιώσετε πολύ καλύτερα από ότι ήσασταν πριν , ξαναβρίσκοντας τον εαυτό σας.
Τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες;
Κατά την έναρξης μιας ψυχιατρικής φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να προκληθούν κάποια ενοχλήματα τα οποία είναι γνωστά ως "παρενέργειες". Συνήθως όμως είναι ήπια και παροδικά. Εξάλλου τα σύγχρονα φάρμακα είναι πιο ασφαλή σε ότι αφορά την εμφάνιση παρενεργειών αλλά και η μακροχρόνια χορήγησή τους .
Θα μπορέσω να αντέξω τις παρενέργειες ;
Φυσικά. Στην αρχή κάθε θεραπείας γίνεται τιτλοποίηση του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι η δόση ξεκινάει σιγά σιγά και οι παρενέργειες θα γίνουν ελάχιστα αντιληπτές. Εάν εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες με τη στενή παρακολούθηση από τον Ψυχίατρο, και τις ενδεχόμενες αλλαγές , τροποποιήσεις και αναπροσαρμόζεται το φάρμακο ή αντικαθίσταται με κάποιο άλλο.
Αν παρ΄ όλα αυτά παρενέργειες επιμένουν;
Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αντικατάσταση του συγκεκριμένου φαρμάκου με κάποιο άλλο, το οποίο θα είναι καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό και παράλληλο θα είναι εξίσου δραστικό.
"Κινδυνεύω να εξαρτηθώ απ' αυτά και να μην μπορώ να τα κόψω;
Οι περισσότερες κατηγορίες ψυχιατρικών φαρμάκων, δεν έχουν εξαρτησιογόνο δράση. Αυτό ισχύει για μια συγκεκριμένη μόνο κατηγορία φαρμάκων γνωστά ως αγχολυτικά και υπνωτικά. Συνήθως είναι συνταγογραφημένα από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, για συμπτώματα άγχους και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Όταν το φάρμακο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης πάθησης δεν προκαλεί εθισμό αλλά ούτε και εξάρτηση. Κίνδυνος υπάρχει στην περίπτωση που η χρήση τους είναι συνεχής, χωρίς ιατρική παρακολούθηση και ξεπερνάει τους 2-3 μήνες. Τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν θεραπευτικά τις αγχώδεις διαταραχές, την κατάθλιψη και τις υπόλοιπες διαταραχές διάθεσης (π.χ. διπολική διαταραχή), αλλά και τις ψυχωσικές διαταραχές δεν προκαλούν εθισμό. Η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας καθορίζονται από τον Ψυχίατρο με βάση το ιστορικό σας και τις ιδιαιτερότητες που έχει η ψυχική διαταραχή που αντιμετωπίζετε.
Όταν έρθει η ώρα να σταματήσω την αγωγή πως θα γίνει;
Γίνεται μειώνοντας τη δόση σταδιακά. Αυτό το ρυθμίζει ο Ψυχίατρος ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε ανωμαλία θα μπορούσε να προκύψει από την απότομη διακοπή του φαρμάκου.
Ποια η διαφορά ψυχίατρου με ψυχολόγο;
Καταρχάς ο Ψυχίατρος είναι γιατρός και ο Ψυχολόγος όχι. Μόνο ο γιατρός έχει το δικαίωμα να ασκήσει την Ιατρική ειδικότητα. Ο Ψυχίατρος ως πιστοποιημένος Ιατρός, μπορεί μόνο να συνταγογραφήσει ή να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Έχει 6 χρόνια Ιατρική σχολή και άλλα 5 χρόνια ειδίκευση στην Ψυχιατρική. Ο Ψυχολόγος είναι απόφοιτος σχολής ψυχολογίας και ασχολείται με ήπια μόνο ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την Ψυχολογία και όχι την Ψυχιατρική. Ψυχοθεραπεία μπορούν να κάνουν και οι δύο, με βασική προϋπόθεση να έχουν εκπαιδευτεί σε ένα είδος ψυχοθεραπείας. Ο Ψυχίατρος μπορεί να προλάβει ή να προβλέψει «το κακό» πριν ακόμα γίνει, λόγω της κλινικής εμπειρίας του.